Ovnstegt gedde. (5 – 6 port.)
1½ kg gedde
salt og peber
5 – tynde skiver fersk spæk
50 – 75 g smør/margarine
vand eller suppe
sherry
paprika
chutney
Maizena
Gedden rengøres og saltes. Saltet skylles af og fisken tørres godt. Gedde kan steges hel eller i hele fileter uden skind. Den drysses med salt og peber og dækkes med tynde spækskiver, der fæstnes med bånd. Fedtstoffet smeltes i et stort ildfast fad eller i bradepanden, og gedden lægges heri. Stil den i ovnen ved 250 grader, til den er brun, og steg den færdig ved lidt lavere temperatur (ca. 200 grader). Samlet stegetid i alt 25 – 35 min. Under stegningen dryppes gedden med fiskesuppe og stegesmørret. Skyen hældes fra bradepanden og jævnes med lidt maizena udrørt i sherry. Sovsen smages til med paprika og chutney. Små kogte pillekartofler, drysset med hakket persille spises til.
Variation: I stedet for suppe kan geddefileter overhældes med fløde, tilsat rasp og reven ost, før fadet sættes i ovnen. Der må evt. tilsættes lidt mælk under stegningen.
I geddens bug eller mellem to fileter kan lægges fint snittede urter og krydderier f.eks. porre, gulerod, løg, persille, dild, laurbærblade, timian og groft knust, hel peber. Blandingen dryppes med lidt citronsaft og rigeligt smør.