Henkogte pærer
Bedst egnede er : Gråpærer, Louise Bonne, Grev Moltke, Bergamotte, Eyewood. Pærer til henkogning skal være knapt spisemodne.
Til 1 liter glas beregnes:
1 kg pærer
Lage:
5 dl. vand
125 g melis
1 tsk. vanila
Vaskede pærer skrælles med en kartoffelskræller, flækkes og kernehuset bores ud med en teske. De halve pærer lægges umiddelbart efter skrælningen i sukkerlagen, hvori pærestykkerne forkoges 5 – 10 min. efter hårdheden. De lægges efterhånden i henkogningsglas. Når alle pærerne er kogte, gives lagen et opkog, skummes, sies og fordeles i glassene. Disse lukkes og henkoges ved 85 grader i 30 min. i vand, i ovn ved 140 grader. Langsom opvarmning bevirker, at frugten ikke stiger til vejrs. Langsom afkøling forbedrer holdbarheden og velsmagen. Forkogningen bevirker, at frugten ikke bliver mørk.