Svupsak

SVUPSAK.

(Lollandsk ret – indsendt af Lis Mona Andersen.)

Dette er en gammel Lollandsk opskrift. Man kan flække en æbleskive og overhælde med brændevin, så kaldes det en SVUPSAK.

500 g mel
250 g smør
2 1/2 dl mælk
5 æg
50 g gær
5-6 æbler
Kardemomme

kanel

sukker

Smørret smeltes i mælken, og blandes med melet. Æggene og kardemommen tilsættes efter smag. Lad det hvile 15 min. Gæren udrøres i lidt lunken mælk og tilsættes. Det hele æltes godt og stilles til hævning i en stor skål, da det hæver meget. Æblerne skrælles, skæres i skiver, udkernes og bestrøes med en blanding af sukker og kanel. Når hævningen er færdig, kommes lidt fedtstof i hvert hul i æbleskivepanden, derefter en skefuld dej, og når den er bagt kommes et æblestykke oveni. Æbleskiverne vendes med en gaffel og bages på den anden side. Serveres med syltetøj, flormelis og evt. solbærrom til.