Svesketærte
Butterdej:
250 g mel (4 dl.)
1 ½ dl koldt vand
250 g smør
Fyld:
200 g sveskemos
Creme:
2 æggeblommer
2 spsk. sukker
1 spsk. majsstivelse
2 ½ dl. fløde
kornene fra 1 stang vanille
2 ½ dl piskefløde
flormelis
Rør mel og vand sammen til en smidig dej. Lad dejen hvile koldt 15 – 20 min. Rul den ud til en 1 cm tyk firkant. Skær smørret, som hverken må være for hårdt eller blødt, i tynde flager og dæk halvdelen af dejen med den. Bøj den anden halvdel af dejen over, sørg for at kanterne ligger lige over for hinanden. Rul den dobbelte dej til en aflang plade. Fold den i tre lag og lad den hvile et kvarter. Gentag dette tre gange i alt. Rul dejen ud til 1 cm tykkelse og udstik 2 runde plader på 20 cm i diameter. Skær den ene runde plade som et gitterlåg. Der kan evt. lægges en ekstra ring om den yderste. Bag ved 200 grader i 15 – 20 min. Lad pladerne svale af.
Creme: Pisk æggeblommer, sukker og majsstivelse godt sammen. Bring fløden i kog med den flækkede vanillestang. Hæld den koghede fløde i æggemassen, mens der piskes. Tag gryden fra varmen og lad cremen svale af. Kom creme og sveskemos på bunden og læg gitterbunden over. Drys med sigtet flormelis. Sprøjt tæt med flødeskum i sidekanten.