Vildgås med kastaniefars 6-7 portioner
1 ung vildgås (ca. 2½ kg) salt, peber
Til Farsering
¼ kg kastanjer
indmad fra gåsen 500 g svinekød
salt, peber
fløde
100 g smør/margarine
4-5 dl bouillon (evt. vand)
Sauce
Ca. 6 dl stegesky
1-2 dl piskefløde
meljævning
1 spsk. tyttebærsyltetøj
Tør gåsengodt af og gnid den indvendig med salt og peben Skær et kors i den spidse endeaf kastanjerne og kog dem i letsaltet vand Ca. 10 minutter. Pil skallen og denbrune hinde af og hak dem groft med kniv. Hak indmad og kød 2 gange. Bland detmed kastanjerne, rør det sammen med salt og peber og tilsæt fløde. Fyldfarsen i gåsen og luk med kødnåle eller sy den sammen. Læg gåsen på sideni et ovnfast fad eller en lille bradepande. Rør fedtstoffet blødt og pensl dethalve over gåsen. Sæt den i en 225 grader varm ovn. Brun den på begge sider,idet den stadig pensles med fedtstof. Tilsæt det halve af bouillonen, dæmpvarmen til 160 grader og dæk gåsen med alufolie. Steg den i 1 time, vend denog steg videre i ¾-1 time. Dryp den med skyen og mere bouillon undervejs. Fjernfoliet det sidste kvarter og læg gåsen med brystet opad. En grov regel forstegetid er 50 minutter pr. kg + bruning. Prøv at stikke en kødnål på langsad gåsens underlår og klem lidt på det. Hvis den kødsaft, som trækker ud,er farveløs, må fuglen formodes at være færdig. Tag den ud af ovnen, dækden med alufolie og lad den stå 15-20 minutter, før den trancheres. Si og skumskyen, tilsæt fløde og jævning og smag saucen godt til. Skær farsen i skiverog læg den på fadet ved siden af gåsen. Server små, smørristede ellerbrunede kartofler, tyttebærsyltetøj og grøn salat til.