Gammeldagskardemommekringler (ca. 25 stk.)
50g gær
150 g smør
5 dl mælk
150 g sukker
1 tskf. salt
3 hele kardemommekapsler, der knuses let
og de små sorte frø kommes i en morter og knuses.
Kan De ikke skaffe disse, må De tage 4-5 tskf. alm. stødt kardemomme,
men de hele kapslers frø giver den fineste og stærkeste kardemommesmag.
Ca. 650 g mel
Smørretsmeltes, herpå hældes mælken, og når begge dele er svagt lunkent hældes detover gæren, der er smuldret ud i en skål. Rør dette godt med sukker,kardemomme og salt, og til sidst blandes melet i lidt efter lidt. Rør godt meden ske og håndkraft, og når næsten alt melet er blandet i, hældes dejen udpå bordet og æltes her med ekstra mel, til dejen er blød og smidig. Dejenhæver lunt under bagestykket i 40 min. Æltes om evt. med lidt mel og deles til25 stykker, der hver trilles til en pølse og formes til en krans, som sættespå smurte plader og efterhæver lunt under bagestykket i Ca. 30 min. Penslesmed æg og bager én plade ad gangen – på nederste rille ved rask varme, 240grader i 7-8 min.
Afsvaler på en rist, og egner sig fint til at fryse