Luciabrød
½l. mælk
1 ½ spsk. salatolie
1-2 g pulveriseret safran
50 g gær
900 g mel
½ tsk. salt
225 g sukker
200 g margarine
2 æg
(1 tsk. kardemomme)
100 g rosiner
Mælkog olie lunkes sammen med safran; gæren udrøres heri. Mel og salt røres i.Dejen æltes godt sammen. Stilles til hævning et lunt sted Ca. 30 minutter.Sukkeret røres godt med margarinen. Æggene piskes sammen og blandes i (sammenmed kardemommen). Massen blandes i den færdighævede gærdej sammen medrosinerne. Dejen æltes godt igen og trilles i fingertykke stænger, ca. 18 cmlange, der formes til S’er og pyntes med rosiner. To eller flere S’er kan ogsålægges over kors.
Efterhæver på smurt plade ca 15 min. Pensles med æg.
Bagetid: 10-15 min. ved god varme (225 grader)