Lammekølle med enebær/kartoffler Anna

Lammekølle med enebær og Kartofler Anna. (6 pers.)

Kartoffel Anna er her lavet på stegepanden, vi laver den altid i ovnen i et ovnfast fad lægges kartoflerne lagvis med salt, peber og smørklatter, sættes så i ovnen ved 200 grader i en times tid. Har man varmluftovn kan kartoflerne stå sammen med stegen.

1 lammekølle (ca. 2 kg)

16 – 18 enebær

Salt

Peber

100 g smør

3 dl. Kogende bouillon

¼ liter tør hvidvin

Sovs:

2 hakkede miniløg

1 spsk. Smør

2 fed hvidløg

Sky fra stegen

Hvidvin

Hakket frisk kørvel ell. Frossen eller persille

2 strøgne spsk. Maizena

Fløde

Kartoffel Anna:

¾ kg kartofler

Smør

Salt

Peber

Tilbehør:

Små syltede løg

Myntegelé

Stegen: Den afpudsede lammekølle gnides med let knuste enebær, salt og nykværnet peber. Lægges på bradepandens ovnrist, der smøres en smule (også bradepanden gnides med smør, for at undgå at skyen brænder fast, i dag ville man nok bruge lidt tilklippet bagepapir) og brunes ved kraftig varme. Efter ca. 10 min dæmpes blusset til 200 grader, den kogende bouillon blandet med halvdelen af hvidvinen hældes ved, og køllen steger ca. 1½ time. Sovsen: To hakkede miniløg svitses i en spsk. Smør, hertil kommes 2 knuste hvidløgsfed, og skyen fra den færdigstegte steg sies direkte i gryden. Resten af hvidvinen plus lidt hakket frisk kørvel kommes i. Kan man ikke få frisk kørvel, kan der anvendes optøet, dybfrossen, hvor al væde må være hældt fra – eller man må bruge hakket persille. Skyen bringes til kogepunktet og jævnes med to strøgne spsk. Maizena udrørt i fløde, og sovsen smages til. Kartoffel Anna: Skrællede, mellemstore kartofler snittes i ganske tynde skiver og aftørres omhyggeligt. Fordeles lagvis på stegepanden, presses fast sammen og ristes i rigeligt brusende smør over svag varme. Mellem lagene strøes salt og nykværnet peber. Kartoffelkagen skal være lysebrun og sprød på begge sider og vendes ved hjælp af et låg. Desuden serveres der til stegen syltede løg og myntegele.