Brosten

Brosten

I første halvdel af 1900-tallet bagte præstekonen Agnes Honoré altid de ganske særlige brosten, når julen nærmede sig. Læs opskriften her. Der er bid i brosten. De små kager giver tænderne noget at tage fat i og smagsløgene noget at glæde sig over.

½ kg. sirup
½ kg. mørk farin
50 g. sukat
50 g. hakkede mandler
15 g. kardemomme
15 g. kanel
15 g. stødt nellike
1 tsk. natron
750 g. mel
3 æg og skal af en citron

Start med at koge sirup og farin sammen. Når det er gjort, blandes alle de andre ingredienser i sirupsmassen. Kagedejen trilles til små kugler (de skal være på størrelse med en valnød), og så bages de i ovnen i 10 minutter ved 200 grader. Lad brostenen køle af, at pynt dem derefter med en glasur, der er lavet af flormelis og citronsaft. Brosten er nogle kraftige kager, som er meget hårde at sætte tænderne i, når de lige er blevet bagt. For at gøre kagerne lækre og mere gebis-venlige opbevarede Agnes Honoré dem altid i kagedåser i et par dage eller uger, før de blev serveret for familien. Brostenen bliver nemlig blødere af at ligge i dåserne.