Sprængt and med grønlangkål

Sprængt and med grønlangkål. (3 – 4 pers.)

Denne opskrift stammer fra Lolland.

1 and (ca. 2,5 kg)

1 dl. salt

¼ tsk. salpeter

saft af ¼ citron

Saltlage:

pr. liter vand

¾ dl salt

¼ dl. sukker

Til kogning:

2 gulerødder

2 løg

2 laurbærblade

1 stort bdt. persille

8 hele peberkorn

Grønlangkålen:

3 stokke grønkål eller 500 g frossen

3 dl. mælk

2 spsk. smør

1 spsk. mel

2 tsk. sukker

1 tsk. salt

vand/bouillon

Gnid anden ind- og udvendig med en blanding af salt, salpeter og citronsaft. Læg den i et fad i køleskabet et døgn. Vend den et par gange. Til saltlagen koges 3 – 4 liter vand – alt efter grydens størrelse – med salt og sukker. Lagen køles af. Læg anden i en stor gryde (ikke aluminium) og hæld den kolde lage over. Læg noget tungt over anden, så den er helt dækket af lagen. Stil den atter koldt et døgn. Skyl anden godt med koldt vand. Læg den i en gryde og hæld vand over, så det dækker. Bring vandet i kog og skum suppen. Tilsæt grønsager og krydderier. Anden koges ved svag varme i ca. 2 timer. Imens koges grønlangkålen, pol bladene fra stokkene og skyl dem godt i rigeligt koldt vand. Kog kålen i en stor gryde med rigeligt letsaltet vand eller bouillon en halv time. Tag den op med en hulske og lad den dryppe godt af i en sigte. Kør kålen gennem kødmaskinen (en eller flere gange alt efter, hvor grov man kan lide den). Hæld kålen i en gryde, tilsæt lidt af kogevandet samt mælk og smør. Kålen skal være temmelig tyk. Lad den koge op og smag den til. Jævn den med 1 spsk. mel og lad den koge et par minutter.