And stegt dagen i forvejen

And stegt dagen før

Mange har travlt i timerne op til juleaften. Blandt andet med at gøre juleanden klar. Men det kan man faktisk gøre dagen før og derved spare tid til andet. En forstegt juleand (eller gås) skal nemlig kun have 30 minutter i ovnen før servering. Kødet bliver ikke tørt hvis denne opskrift følges.

1 and på ca. 3 kilo

salt og peber

150 g udstenede svesker

3 store madæbler

lever

hjerte

kråse og hals

½ liter vand

Sådan forbereder man:

Gnid anden indvendigt og udvendigt med salt og peber. Skær æblerne i både og læg dem ind i anden sammen med sveskerne. Læg anden på en rist i en bradepande med ryggen opad. Læg indmaden ned i bradepanden, og hæld vand ved.

Forstegningen:

Sæt anden i en kold ovn, og indstil den på 160 grader. Efter 45 minutter vendes anden og steger videre i 1 time og 15 minutter. Derefter hældes skyen fra og anden brunes ved 250 grader i 15 minutter. Så slukkes der for ovnen, og anden steger videre i 15 minutter ved eftervarmen.

Opbevaring natten over:

Når anden er afkølet, skæres bryststykker, vinger, under- og overlår fra skroget og lægges i et ovnfast fad smurt med andefedt fra bradepanden. Læg rygkødet i små bunker i fadet og dæk dem med overskydende skind, der forhindrer kødet i at tørre ud under genopvarmningen. Alle kødstykker, der vender opad, skal være dækket af skind. Læg æbler og svesker i en bunke ved siden af kødet. Fadet dækkes med alufolie og sættes i køleskabet. Husk at gemme andefedtet.

Genopvarmning dagen efter:

Forvarm ovnen til 180 grader. Sæt det foliedækkede fad midt i ovnen i 20 minutter. Tag fadet ud, og hæv temperaturen til 250 grader. Pensl kødet med andefedt og fjern folien over kødet. Resten af folien skal stadigt dække æbler og svesker. Når ovnen er blevet 250 grader varm sættes fadet ind på midterste rille i 10 minutter, til kødet er gennemvarmt og skindet sprødt.

Bragt i samarbejde med BlogMe.