Høne i hvidvin (8 pers.)
2 høns på 1½ til 2 kg
4 tsk. salt
1 tsk. peber
75 g smør
2 hele nelliker
16 små skalotteløg
3 gulerødder skåret i skiver
16 champignonhatte
1 fed knust hvidløg
½ tsk. merian
¼ tsk. timian
1 laurbærblad
persille
3 dl. tør hvidvin
½ tsk. safran
2 spsk. varmt vand
3½ dl. sur fløde, der er lunken
Hønsene vaskes og aftørres omhyggeligt, de skæres i kvarte. Salt og peber blandes, det gnides på kødstykkerne. Smørret opvarmes i en gryde, og kødstykkerne brunes på alle sider. De tages op og lægges i ildfast fad med låg. Nellikerne stikkes i et af løgene, disse lægges ved kødet tillige med de skivede gulerødder, champignons, hvidløg, merian, timian, persille, laurbærblad og vin. Låget lægges på og fadet stilles i en 200 grader varm ovn, til kødet er mørt, ca. 1½ time. Derefter tages fadet ud. Safran opløses i lidt varmt vand og tilsættes sammen med den sure, lunkne fløde. Fadet sættes ind i ovnen igen og snurrer uden låg i 10 minutter og derefter med låg i 10 minutter. Kan serveres med løse ris og salat.