Melboller

kogningaf boller til suppe

Denfærdige bolledej fyldes i en bollesprøjte og afskæres i boller over en bredgryde med kogende vand tilsat 1 tsk. salt pr. liter. Varmen dæmpes, så vandetholdes lige under kogepunktet og bollerne må kun ligge i et lag.
Nar bollerne er steget op til overfladen, gives de 3 korte opkog, mens detvinges ned under overfladen f. eks. ved hjælp af en hulske. Tilsæt lidt koldtvand mellem hvert opkog. Når bollerne føles faste, tages de op med hulskeen ien skål koldt vand et øjeblik, tages op og lægges til afdrypning f. eks. i ensigte eller på en tallerken lagt omvendt på et fad eller i en skål. I mangelaf en bollesprøjte, formes bolledejen med en teske, der dyppes i det varme vandinden bollerne formes, så hænger de ikke i. Kniven, der bruges til afskæringaf bollerne, når der anvendes bollesprøjte, dyppes ligeledes i det varme vand.
Det er praktisk at skylle bollesprøjten/sprøjteposen med koldt vand indenbolledejen fyldes i. Det letter rengøringen. Bollerne kan koges direkte påsuppen, men det gør suppen temmelig uklar. Bollerne varmes forsigtigt i denvarme suppe, når denne er kogt op lige inden serveringen. Der slukkes, såsnart suppen perler i kanten igen.

Melboller

75g smør
2 dl vand
125 g mel
½ tsk. salt
3 æg

Smørog vand bringes i kog i en gryde, melet hældes hurtigt i, og der piskeskraftigt til dejen er glat og gennemkogt. Saltet piskes i og gryden tages afvarmen. Dejen afkøles lidt og æggene røres i ét ad gangen. Dejen piskes godtsammen for hvert æg der kommes i, så den bliver pæn glat. Bollerne koges, sombeskrevet Oven over. Dejen kan i stedet tilberedes med afbagning. Smørretsmeltes i en gryde, melet hældes i og det bages sammen. Derefter tilsættes2-2½ dl kogende vand, og det hele røres godt sammen og koges igennem, før detafkøles og æggene røres i. Dejenpiskes godt sammen for hvert æg der kommes i.